środa, 20 lutego 2013

"Buritto"

Prawdziwe meksykanskie buritto wypelnione jest fasola, meksykanskim ryzem lub miesem. Ja dodalam kilka innych skladnikow do niego i mysle, ze takie polaczenie skladnikow jest o wiele lepsze i ciekawsze. 
Danie jest szybkie w zrobieniu i mysle, ze kazdy moze je zrobic w zaciszu swojej kuchni :)


skladniki:

8 plackow tortilli
0,5 kg miesa mielonego wolowego lub wieprzowe 
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
mala czerwona papryka
puszka pomidorow
mala cebula
chilli
pieprz
vegeta


Cebule pokroic w mala kostke i zeszklic na 2 lyzkach oleju, dodac mieso i papryke. smazyc az mieso zrobi sie brazowe. Nastepnie wrzucic pomidory w puszce i dusic okolo 10 minut. Na koniec dodac fasole i kukurydze. Doprawic do smaku vegeta, pieprzem i chilli-wedle uznania. 

Tortille podgrzac w mikrofali (okolo minuty) nalozyc farsz i zwinac. 
Do srodka mozna dodac zolty ser lub posypac serem z wierzchu i zapiec.






"Kurczak na bacznosc"

skladniki:

kurczak okolo 1,5 kg
butelka ciemnego piwa (0,5l)
3 lyzki oleju
vegeta, przyprawa do kurczaka



Kurczaka dokladnie umyc, natrzec go olejem, posypac przyprawa do kurczaka i troche vegeta. (dla mnie sama przyprawa do kurczaka jest malo slona wiec dodaje vegete)

Kurczaka wlozyc do miski, przykryc folia spozywcza lub folia aluminiowa i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.
Z butelki sciagnac etykiete, najlepiej namoczyc w wodzie.
Odlac pol piwa i na butelke nalozyc kurczaka.
Kurczaka wstawic do blachy i wstawic do piekarnika na najnizszy poziom. 

piec okolo poltora godziny w temp. okolo 180 stopni, jezeli zauwazymy, ze kurczak za bardzo sie przypala od gory zmniejszamy temperature do 160 stopni. 

W trakcie pieczenia polewamy kurczaka wczesniej odlanym piwem.