środa, 3 grudnia 2014

Kwiatek drożdżowy z nutellą i orzechami

Składniki:

400 g mąki tortowej
2 jajka
50 g cukru
50 g cukru waniliowego ( dałam własnej roboty )
50 g masła ( roztopić )
150 ml mleka
1 opakowanie sypkich drożdży
50 g orzechów włoskich ( zmielić )
Nutella 2-4 łyżki


Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski i zrobić dołek. Wlać połowę letniego mleka, wsypać drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 
Następnie dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mleko i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką i na koniec dodać roztopione i wystudzone masło i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 
Z tortownicy ściągnąć dno i wyciąć o takiej samej średnicy koło z papieru do pieczenia. Dno tortownicy posmarować odrobiną oleju, tak żeby papier się przykleił. 
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 3 części i z każdej rozwałkować placek o średnicy dna tortownicy. 
Ułożyć pierwszy placek, na niego nałożyć 1-2 łyżki nutelli i posypać zmielonymi orzechami, następnie przykryć drugim plackiem, nałożyć nutelle, posypać orzechami i przykryć trzecim plackiem. 

Na środku szklanką odznaczamy kółko i nacinamy ciasto na 16 części. 



Następnie bierzemy 2 kawałki i zwijamy je od siebie 2 razy i sklejamy 2 końce pod spodem. Tak robimy z następnymi częściami. 


Gdy ciasto będzie już zwinięte przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
Następnie smarujemy mlekiem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. 




Gdy ciasto będzie upieczone odstawiamy do wystygnięcia, następnie polewamy lukrem. 

Lukier: 1 łyżka letniej wody, 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy na jednolitą konsystencje i polewamy ciasto. 
Można też do lukru dodać trochę soku z cytryny.