wtorek, 29 kwietnia 2014

Gulasz

Składniki:


750 g łopatki wieprzowej
2 cebule
papryka słodka mielona, chilli, 
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1-2 łyżki mąki pszennej






Przygotowanie:


Mięso pokroić w dużą kostkę, dodać pół łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki papryki słodkiej i pół łyżeczki chilli. Dobrze wymieszać i odstawić na godzinę do "przegryzienia".  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i na dużym ogniu dobrze je obsmażyć. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć tak około 10-15 minut. Po tym czasie dodać około 2-3 szklanki wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 60-80 minut. Od czasu do czasu sprawdzić czy nie trzeba dolać wody. Gdy mięso będzie już miękkie w miseczce wymieszać niewielką ilość zimnej wodę z mąką. pomału wlać do sosu i doprowadzić do wrzenia. 




Kopytka

Składniki:


1 kg obranych ziemniaków
150 g mąki pszennej
1 jajko
sól




Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Ciepłe przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól jak ziemniaki są mało słone. Zagnieść ciasto, uformować wałki i pokroić na skośne kopytka. W garnku zagotować wodę, kopytka wrzucić na wrzątek i od wypłynięcia gotować chwilę ( tak żeby się nie rozgotowały ). Ugotowane przełożyć na talerz, lub wrzucić na durszlak i przelać zimną wodą. 

Podawać np. z gulaszem, smażoną cebulką lub smażonymi skwarkami.