środa, 17 grudnia 2014

Sernik chałwowy

Składniki:

Kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki tortowej
125 g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru 
2 żółtka
2 łyżki kakao


Masa serowa:

100 ml śmietanki 30%
400 g chałwy waniliowej
150 ml mocnej kawy ( zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej )
750 g twarogu sernikowego mielonego ( u mnie piątnica )
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek


Wierzch: 

400 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:

Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Spód formy posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w temp. 170-180 stopni około 15-20 minut. 

Masa serowa: Śmietankę, zaparzoną kawę i pokruszoną chałwę włożyć do garnuszka. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Przelać przez sitko, żeby nie było kawałków chałwy. Odstawić do wystygnięcia. 

Do dużej miski włożyć twaróg, mascarpone, cukier, mąkę i jajka. Wszystko zmiksować przez około 2 minuty. Następnie dodać wystudzoną masę chałwową. Ponownie zmiksować do całkowitego połączenia składników. 

Masę wylać na wystudzony spód. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec 60 minut. 


Wierzch: Śmietankę wlać do miski, chwilę miksować. Następnie dodać cukier puder wymieszany z fixem. Miksować aż śmietana będzie miała jednolitą, gęstą konsystencje. 
Wyłożyć na zimny sernik ( ja to zrobiłam na drugi dzień ) udekorować np. kakao. 
Wstawić do lodówki.