czwartek, 5 września 2013

"Krokiety z kapusta i pieczarkami"

Składniki na 17 krokietów:



Farsz: 
600 g kiszonej kapusty
500 g pieczarek
2 średnie cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, kucharek



Naleśniki:  przepis tu



Ponadto:
2 jajka
Bułka tarta
Olej









Przygotowanie:

Farsz: Kapustę przelać woda żeby na była za kwaśna i pokroić. Włożyć do garnka, zalać woda, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości, ale tak żeby się kapusta nie rozgotowała. 

Pieczarki i cebule pokroić w drobna kostkę i smażyć na odrobinie oleju do odparowania wody. 

Kapustę odcedzić, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Dodać pieczarki z cebula i przyprawić pieprzem i vegetą. 




Naleśniki: Do miski wlać mleko, wodę, wsypać make i wbić jajka. Dobrze wymieszać tzw. trzepaczka (można również mikserem) i odstawić na około 15 minut. Usmażyć naleśniki. 

Na każdego naleśnika nałożyć farsz (około 1 łyżkę) rozsmarować i złożyć krokieta (najpierw boki) 

Krokiety obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju zloty kolor. 


Podawać z czerwonym barszczykiem :)