czwartek, 2 marca 2017

Kruche ciasto z brzoskwiniami i pianą z białek

Składniki na blache 34x24 cm:


Kruche ciasto:
250g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru


Piana:
5 białek ( dałam 7, bo 2 miałam zamrożone )
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( dałam własnej roboty )
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju


Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Puszka brzoskwiń ( 415g )


Przygotowanie:

Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. 
Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ).
Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. 

Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać. 
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta. 
Odstawić do wystudzenia. 


Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. 
Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu. 
Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę. 


Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. 


Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. 
Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Następnie posypać cukrem pudrem.