środa, 11 lutego 2015

Faworki ( chrust )

Składniki:

3 szklanki maki pszennej
3 łyżki masła
1 łyżka octu
około 3 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto jak na makaron ( gdy będzie się kleić podsypać maka, a gdy będzie za suche dodać śmietany )
Włożyć na pol godziny do zamrażalnika.
Rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski grubości około 3 cm, kolejno na prostokąty około 8 cm i każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przełożyć jeden koniec. 

Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
Wyciągnąć na ręcznik papierowy żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.













Pasztet teścia

W życiu nie robiłam pasztetu wiec teść kupił mi składniki i powiedział jak mam zrobić, ja ugotowałam i zmieliłam, a mąż doprawił :) I tak powstał pasztet.

Skladniki na 2 formy 30x12 cm:
1200 g łopatki
500 g boczku
3 ćwiartki z kurczaka
300 g watrobki drobiowej 
2 cebule
10 g suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
2 jajka
1 kajzerka
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
sol, pieprz, gałka muszkatołowa



Przygotowanie:
Wątróbkę usmażyć z cebula. Mięso i boczek umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wsadzić do garnka i zalać zimna woda. Następnie dodać jarzyny, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa. Wyciągnąć z wywaru wraz z jarzynami i grzybami. Gdy mięso i jarzyny przestygną zmielić w maszynce wraz z wątróbką i grzybami. Kajzerkę namoczyć w wywarze. Do zmielonego mięsa dodać jajka, namoczona kajzerkę, przyprawy i 1 chochelkę wywaru. Wszystko dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować margaryna i ułożyć masę mięsną.
piec około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni.


Grochówka

Składniki:

400 g grochu łuszczonego
800 g ziemniaków
300 g wędzonego boczku
2 marchewki
4 litry wywaru ( gotowałam mięso na pasztet i z tego mi wywar został )
majeranek, vegeta, pieprz



Przygotowanie:

Groch namoczyć na całą noc. Następnie wrzucić go do wywaru i gotować do miękkości. 
Ziemniaki i boczek pokroić w kostkę, a marchewkę w półksiężyce. Ziemniaki i marchewkę wrzucić do wywaru i gotować aż będą miękkie. Boczek podsmażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przyprawy. Zrobić zasmażkę ( łyżkę masła roztopić na patelni i dodać półtora łyżki mąki, podsmażyć chwilę ) dodać 2 chochelki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut.  



Pączki hiszpańskie

Składniki:

200 g mąki
4 jajka
100 g masła
250 ml wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Lukier:
Cukier puder
sok z połowy cytryny
ciepła woda


Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z masłem. No gotującą się wodę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień żeby ciasto się nie przypaliło.Mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od garnka. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę. 
Ciasto przełożyć do szprycy. Na posmarowaną olejem np. deskę wyciskać kółka ( nie za duże, bo podczas smażenia rosną ). W garnku rozgrzać olej i wkładać gniazdka. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyciągać na ręcznik papierowy, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Lukier:
Cytrynę wycisnąć, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody i cukier puder. Dobrze wymieszać żeby nie było gródek.

Gdy wystygną z jednej strony zanurzyć je w lukrze. 
Można tak sama zrobić z czekoladą. Wcześniej rozpuszczając ją w kąpieli wodnej.