sobota, 30 listopada 2013

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:


Ciasto:
2 szklanki maki
170 g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka



Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka ( użyłam łowickiego )
2 żółtka
1 jajko
1 budyń waniliowy bez cukru ( 64 g )
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
brzoskwinie w puszcze ( 420 g )



Masa białkowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części (3/4 i 1/4).  Mniejsza cześć włożyć do zamrażalnika. Formę posmarować margaryna i posypać bułką tarta. Włożyć ciasto (większa część) nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec około 10 minut w temp. 180 stopni. 

Masa serowa:
Masło utrzeć na puszysta masę, dodać cukier puder, żółtka i jajko. Pod koniec ucierania dodać ser i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masa białkowa: 
Białka ze szczypta soli ubić na sztywna piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 


Na wystudzone ciasto wyłożyć masę serowa, na masę serowa wyłożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie, a piane z białek ułożyć na brzoskwiniach. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. 

Piec w temp. 150 stopni przez godzinę, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec pól godziny.