piątek, 14 lutego 2014

Czekoladowe serce

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
3/4 szklanki oleju


Krem:

250 ml śmietanki 30%
 200 g gorzkiej czekolady 


Dodatkowo: 

Czerwone owoce ( np. wiśnie, maliny, winogrona )



Przygotowanie:

Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę i mleko, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na koniec wlać olej i dobrze wymieszać. 

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut. 


Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno i odłożyć 2-3 łyżki. Do reszty dodać czekoladę i dobrze zmiksować do jednolitej konsystencji. 


Gdy ciasto wystygnie odciąć górę ( chyba, że ciasto  jest równe to nie trzeba ) posmarować wierzch kremem, boki też można. Resztę kremu przełożyć do szprycy i udekorować brzegi ciasta, tak samo zrobić z jasną częścią kremu. Udekorować owocami ( u mnie maliny ).