czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak w porach z marchewką i kukurydzą

Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 pory
3 marchewki
puszka kukurydzy ( 326 g )
pieprz, sól
masło do smażenia



Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Następnie przekroić wzdłuż na cieńsze plastry. Oprószyć solą i pieprzem ( użyłam kolorowego pieprzu i różowej soli himalajskiej z młynka kotanyi ). 
Pora przekroić wzdłuż i pokroić na półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kukurydzę odcedzić. 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i smażyć kurczaka z dwóch stron na złoty kolor. 
Do garnka włożyć 1 część kurczaka, na to 1 część jarzyn, znów kurczaka i na górę jarzyny. Wlać około 0,5-1 szklankę wody i dusić około 30 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie wyciągnąć kurczaka, a jarzyny doprawić solą i pieprzem ( można również innymi przyprawami ). Kurczaka włożyć do jarzyn i lekko wymieszać.

Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.