piątek, 6 lutego 2015

Tort świnka Peppa

Składniki:

Biszkopt z tego przepisu

Krem śmietanowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru


Krem maślany:
2/3 kostki masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka

Poncz:
Pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny

Dodatkowo: 
2 łyżki dżemu ( u mnie malinowy )

Masa cukrowa z tego przepisu + barwniki


Przygotowanie:

Poncz: Do szklanki wlać wodę, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny. 

Krem śmietanowy: Śmietankę wlać do miski, dodać serek i ubić na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier.


Masa maślana: Masło utrzeć z cukrem i mlekiem na puszysty krem. 

Na paterze ułożyć 1 blat biszkoptu, polać ponczem, posmarować dżemem i wyłożyć 1 część kremu śmietanowego. Na krem położyć drugi blat, polać ponczem i nałożyć krem. Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu, polać ponczem i na wierzch i boki nałożyć krem maślany. 
Wstawić do lodówki na godzinę. 
Następnie masą cukrową udekorować tort.