środa, 28 września 2016

Churros

Składniki:

200g mąki pszennej
250ml wody
50g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 litr oleju do smażenia



Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, włożyć masło i zagotować. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. 
Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. 
Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka zdjąć z ognia. 
Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Gdy wystygnie wbić jajka i zmiksować na jednolitą gładką masę. 

Olej rozgrzać w garnku.
Ciasto przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką ( użyłam gwiazdki ) i wyciskać ciastka bezpośrednio na olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 
Odsączyć na ręczniku papierowym. 

Podawać z gorącą czekoladą lub posypane cukrem pudrem.