sobota, 17 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z galaretką

Składniki na 48 sztuk:

Ciasto:
500g mąki pszennej
2 jajka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Dodatkowo:
1 białko
1 galaretka ( użyłam malinowej )

2 foremki o takim samym kształcie ale o różnych wielkościach. 
Ja używałam też foremek z lidla, które mają różne kształty. 


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ( użyłam do tego robota kenwood )
Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. 

Następnie rozwałkować na grubość 3mm.
Większą foremką wykroić ciastka, następnie w większych wykroić środek mniejszą. 
Ciasteczka z otworem posmarować białkiem i nałożyć na nie te pełne. Lekko docisnąć. 

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Piec około 15-18 minut w temp. 180 stopni. 

Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawić  do wystudzenia. 
Gdy galaretka zgęstnieje nalać w otwory ciasteczek i zostawić do całkowitego stężenia.