środa, 4 marca 2015

Tort 60

Składniki:

Biszkopt tu przepis


Krem:
250 ml śmietanki 30%
750 g serka mascarpone
500 ml adwokatu
3 łyżeczki żelatyny

Poncz:
pół szklanki ciepłej wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru
2-3 łyżki wódki

Ponadto:
Kawałki czekolady do dekoracji


Przygotowanie:

Poncz: Ciepłą wodę wlać do szklanki, wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać sok z połowy cytryny. Gdy woda wystygnie dodać alkohol i wymieszać.


Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. Śmietankę wlać do miski, włożyć serek i zmiksować na puszysty krem. Następnie dodawać po trochę adwokatu cały czas miksując. Na koniec dodać żelatynę i ponownie zmiksować. 
Krem włożyć do lodówki. 

Upieczony biszkopt ( zrobiłam to dzień wcześniej ) przekroić na 3 blaty. 
Przygotować szablon ( ściągnęłam z internetu i wydrukowałam ) i wyciąć cyfry z biszkoptu.


Krem podzielić na 6 części, z czego 2 muszą być większe bo trzeba nimi posmarować boki i udekorować górę tortu. Wziąć pierwszą cyfrę ułożyć ( np. na desce ). Pierwszy blat tortu nasączyć ponczem, nałożyć krem i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, nałożyć krem i przykryć trzecim blatem. Nasączyć ponczem, nałożyć krem na górę i boki. Następnie boki udekorować kawałkami czekolady ( kupiłam gotowe ) a na górze zrobić róże z kremu. I tak samo postępujemy z drugą cyfrą.