sobota, 23 lutego 2013

"Kotlety mielone nadziewane serem zoltym i ogorkiem konserwowym"

Dzis inna odslona kotletow mielonych. 
Te zwykle mielone sa dobre, ale te sa jeszcze lepsze. 
W polaczeniu z serem i ogorkiem nadaja im ciekawszy smak. 



Skladniki:

450 g miesa mielonego z indyka
2 ogorki konserwowe
50 g sera zoltego tartego
1 jajko
bulka tarta
kucharek
pieprz

Przygotowanie:

Mieso wlozyc do miski, dodac jajko, bulke tarta i przyprawy. Dobrze wymieszac.
Ogorki pokroic w paseczki okolo 3 cm.
Z miesa formowac sredniej wielkosci kulki, ktore trzeba splaszczyc na cienkie placki.
Na placki nalozyc ser zolty i ogorki.



Uformowac kotlety, tylko nie takie okragle jak standardowe mielone, tylko podluzne. 
Obtoczyc w bulce tartej.

smazyc na goracym oleju. 






"Rozki z budyniem i jagodami"

Kolejny przepis z ciastem francuskim :)
Jakas wena mnie na nie wziela, bo bardzo duzo przekasek mozna z nim zrobic.
Jak na slodko, tak i na slono.
Ja na razie ide w strone slodkosci :)
Nawet serce sie znalazlo wsrod rozkow :)
Serce oczywiscie dla mezusia :*



Skladniki na 15 szt.

0,5 kg ciasta francuskiego (ja mialam takie prostokatne do rozwalkowania)
1 budyn smietankowy (moj byl duzy, bo mial 64 g i on jest na 750 ml mleka)
sloiczek jagod 190g (ja mialam swoje zrobione, takie zasypane cukrem)
1 jajko
brazowy cukier do posypania


Ciasto francuskie rozwalkowac i podzielic na kwadraty. 
Na kazdy kwadrat nalozyc budyn i jagody, zlozyc na skos i boki docisnac dobrze widelcem.

Rozki ulozyc na papierze do pieczenia, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac brazowym cukrem.
Piec okolo 20-30 min w temp. 200-220 stopni.
Rozki powinny miec piekny zloty kolor.