piątek, 19 sierpnia 2016

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Składniki na 32 rogaliki:

3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny 
2 jajka ( zostawić trochę białka do posmarowania rogalików )
2 łyżeczki cukru
pół kostki drożdży
3-4 łyżki mleka
nutella



Przygotowanie:

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. 
Margarnę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, dodać drożdże, startą margarynę i jajka.
Wyrobić na gładki i jednolite ciasto.
Podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulkę i rozwałkować. Podzielić na 8 kawałków, na każdy nałożyć nutellę i zwinąć w rogalika. I tak powtarzać z każdym kawałkiem ciasta.
Rogaliki ułożyć na blaszce i posmarawać białkiem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.