wtorek, 19 lutego 2013

"budyniowo-kokosowe a`la rafaello"



skladniki:

120-140g herbatnikow
1 i 1/4 szkl. mleka
2 zoltka
1 lyzka maki pszennej
1,5 lyzki maki ziemniaczanej
50g cukru
25g bialej czekolady
pol paczki cukru waniliwoego
125g masla lub margaryny
1/4 szkl. malibu (ja dalam likier kokosowy wlasnej roboty)
25g wiorkow kokosowych
25g platkow migdalowych
pol lyzki masla



przygotowanie:

do malego garnka wlewamy szklanke mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. mieszamy az cukry sie rozpuszcza. 
w misce roztrzepujemy zoltka, pol szklanki mleka i obie maki. Gdy mleko zacznie sie gotowac wlewamy rozczyn i energicznie mieszamy. Gdy masa bedzie miala konsystencje gestego budyniu zdejmujemy z ognia i dodajemy starta czekolade. odstawiamy budyn do przestudzenia-nie musi byc zimny. Gdy przestygnie dodajemy margaryne i ucieramy na gladka mase. nastepnie wlewamy alkohol i dalej miksujemy, zeby sie dobrze polaczyl. 
Podczas ukladanie warstw ciasta podsmazamy na lyzce masla kokos i migdaly-tylko trzeba uwazac zeby sie nie przypalily. powinny miec ladny zloty kolor.
Na dnie formy (moja prostokatna o wymiarach 22x12 cm) ukladamy herbatniki, nastepnie na herbatniki dajemy mase i tak powtarzamy, az bedzie 5 warstw, na gorze powinna znalezc sie masa. 
Wszystko posypujemy prazonym kokosem i migdalami. 

Wstawiamy do lodowki na kilka godzin, a najlepiej na cala noc.




"Gołąbki bez zawijania"

składniki:
pół kg mięsa mielonego wołowego
pół główki małej białej kapusty
100 g pieczarek
150 g ryżu 
wegeta, pieprz
mały koncentrat pomidorowy 
2 kostki rosołowe


Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę szatkujemy bardzo drobno.
 Mięso wrzucamy do miski, dodajemy pieczarki, wystudzony ryż i kapustę, doprawiamy do smaku wedle uznania i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. formujemy nieduże gołąbki i smażymy na rozgrzanym oleju.   obsmażamy z dwóch stron. 

sos:
W 400 ml wody rozpuścić 2 kostki rosołowe, dodać przecier i wszystko dokładnie wymieszać, zagotować. gołąbki przełożyć do garnka, zalać sosem i dusić około pół godziny. 

Podawać z ziemniakami lub z chlebem.

Cielaczek-czyli murzynek z serem


Składniki:

Ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 jajka
3 łyżki dżemu 
1 szklanka oleju

Masa serowa:
Pół kg sera białego ( użyłam z wiaderka president )
65 g masła
pół szklanki cukru
2 jajka 
1 budyń waniliowy



Przygotowanie:

Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko, dodać dżem i kakao. wszystko razem zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ser, budyń i piane z białek. wszystko razem zmiksować. 
Formę wysmarować margaryną i posypać mąką.  Wylać ciemne ciasto, a następnie łyżką kłaść ser na ciasto.  

Piec około 60 min w temp. 180 stopni.

Jak ciasto wystygnie można polać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.