wtorek, 9 czerwca 2015

Gołąbki z boczkiem i ryżem

Robiłam te gołąbki na próbę, więc nie robiłam dużej ilości. Ale następnym razem zrobię więcej, bo są bardzo dobre. Mama mi podsunęła pomysł na nie, bo kiedyś jadła takie u swojej teściowej, a mojej babci. Ja je też podobno jadłam jak byłam mała ale nie pamiętam :)


Składniki na około 10-12 gołąbków:

700 g wędzonego boczku
200 g ryżu
2 średnie cebule
młoda kapusta
wegeta, pieprz



Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i usmażyć, na koniec dodać cebulę i smażyć razem około 5 minut. 
Kapustę sparzyć we wrzątku. 

Ryż wsypać do miski, dodać boczek, przyprawić wegetą i pieprzem i razem wszystko wymieszać. 
Nakładać na liście kapusty i zwinąć. 
Gołąbki włożyć do garnka i zalać 3/4 wodą ( ja do wody dodaję zawsze trochę wegety ).
 Gotować do miękkości. 

Podawać z sosem pomidorowym.