sobota, 6 lipca 2013

"Kotlety mielone"

Składniki na 7 kotletów: 

450 g mięsa mielonego z indyka 
1 kajzerka lub piętka z chleba (dałam piętkę) 
1 cebula
bułka tarta
1 jajko
kucharek, pieprz


Przygotowanie:

Piętkę z chleba namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Cebule pokroić w drobna kostkę. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać cebule, piętkę i doprawić kucharkiem i pieprzem. Gdy mięso jest zbyt luźne dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać (ja robię to ręką) i formować kotlety. Panierować w bułce i smażyć z dwóch stron na zloty kolor. 

Podawać z ziemniaczkami i mizeria-dla mnie najlepsze połączenie :)


"Mizeria"

Składniki:

3 średnie zielone ogórki
1 cebula
śmietana 18%
koperek
sol, pieprz



Przygotowanie:

Ogórki obrać, poszatkować w plasterki, posolić i odstawić na 10 minut. Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Ogórki odcedzić, dodać cebule, śmietanę i doprawić sola i pieprzem.  Można również dodać koperek ale nie jest to konieczne.