środa, 4 listopada 2015

Nadziane francuzy-czyli ciasto francuskie z wiśnią i serem

Składniki:

500g twarogu półtłustego
150-200g wiśni drążonych ( ja miałam takie w syropie w słoiku )
3 płaty gotowego ciasta francuskiego
5 żółtek
50 g płatków migdałowych
5 łyżek cukru pudru (zawsze można dodać więcej,  to zależy jakie kto słodkie lubi )



Przygotowanie:

Ser przepuścić przez praskę, dodać cukier i 4 żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. 
Migdały uprażyć na suchej patelni. 
Ciasto francuskie rozłożyć i każde podzielić na 8 kawałków. 
Na każdy nałożyć po półtora łyżeczki sera i 2-3 wiśnie. 
Złożyć na pół i podociskać widelcem.  
ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponacinać nożem, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać migdałami.

Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut do zrumienienia.