poniedziałek, 16 lutego 2015

Cukier waniliowy

Składniki:

2 szklanki cukru
1 laska wanilii


Przygotowanie:

Laskę wanilii przekroić na pół wzdłuż. Ziarenka wyskrobać nożem lub łyżeczką. Laski pokroić na kilka mniejszych części. Ziarenka i kawałki laski wanilii wymieszać z cukrem i przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i odstawić na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. 
Następnie zmielić w młynku do kawy. 


Ciastka rozetki

Składniki na około 30 sztuk:

250 ml piwa
150 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka octu lub spirytusu


Przygotowanie:

Do garnka wlewamy olej, tak żeby było około 3-4 cm. Rozgrzewamy i wkładamy na 10 minut 2 foremki w celu ich wygrzania. ( robimy to tylko przy pierwszym użyciu )

Piwo i ocet wlewamy do miski, wsypujemy mąkę i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy ( najlepiej mikserem ). 

Gdy foremki będą już rozgrzane wyciągamy jedną z oleju i zanurzamy w cieście na 5 sekund ( trzeba uważać, żeby nie zalać góry foremki, bo ciasto się wtedy nie odklei ). Następnie wkładamy na gorący olej. Gdy ciasto odklei się od foremki, zostawiamy ją na pół minuty w gorącym oleju. Bierzemy drugą foremkę, zanurzamy w cieście i na olej. I tak w kółko, aż pozbędziemy się całego ciasta. 
Ciastka wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem ( użyłam domowej roboty z prawdziwą wanilią- przepis tu )