sobota, 17 stycznia 2015

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka

Masa budyniowa:
2 żółtka
1 całe jajko
80 g cukru
50 g mąki pszennej
350 ml mleka

Dodatkowo:
200 g brzoskwiń z puszki
czekolada deserowa


Przygotowanie:

Ciasto: Masło rozpuścić w mikrofali ( wtedy o wiele szybciej zagniata się ciasto ).
Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać żółtka i roztopione masło. Dokładnie zagnieść. 
Formę do tarty posmarować margaryną i wylepić ciastem. Na całej powierzchni nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do lodówki. 
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni, wstawić ciasto i piec około 20 minut na złoty kolor. 


Krem: Mleko dobrze podgrzać ale tak żeby się nie zagotowało. 
Jajko, żółtka i cukier utrzeć tak aby cały cukier się rozpuścił. Następnie wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać mleko lekkim strumieniem i cały czas mieszać. Wszystko przełożyć do garnka, postawić na gazie i gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. 
Odstawić do przestygnięcia, co jakiś czas przemieszać. 
Gdy będzie letnie ułożyć na cieście, położyć brzoskwinie i posypać czekoladą. 
Wstawić do lodówki.