piątek, 31 stycznia 2014

Calzone

Składniki:

Ciasto:

450 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
16 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 łyżki oliwy z oliwek


Nadzienie:

400 g pieczarek
2 średnie cebule
250 g szynki z kurczaka lub indyka
200 g sera żółtego
oregano
2-3 łyżki oleju



Ponadto:

1 jajko
keczup lub przecier pomidorowy



Przygotowanie:

Ciasto:

Make wsypać do miski i dodać sól, wymieszać. Mleko zagrzać, żeby było letnie i dodać do niego pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia drożdży. Rozczyn drożdżowy i 2 łyżki oliwy z oliwek wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto żeby było gładkie i odchodziło od ręki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około połtora godziny. Gdy wyrośnie jeszcze raz zagniatamy.


Farsz:

Cebule obrać, pieczarki umyć i pokroić w drobna kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebule i pieczarki i smażyć około 10-15 minut. Następnie bardzo dobrze odcisnąć pieczarki, żeby nie było wody. 

Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 większe lub 6 mniejszych kul. Każda kule rozwałkować na około 0,5 cm. Na pół placka nałożyć około 2 łyżeczki keczupu lub przecieru pomidorowego, na to pieczarki, szynka, posypać oregano i ser. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Dobrze sklei brzegi. W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy pierogi i posypujemy oregano. 
Piec w temp. 180 stopni około 20-30 minut.