sobota, 18 maja 2013

"Ciasto z malinami i kruszonka"

Skladniki:

Ciasto:

12 lyzek maki pszennej (250g)
8 lyzek cukru (150g)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
4 jajka
225 g malin (moze byc oczywiscie wiecej)
cukier puder do posypania

Kruszonka:
100g maki pszennej
50g margaryny lub masla
50g cukru


Przygotowanie:
Kruszonka:
make, margaryne i cukier dobrze razem zagniesc. Kruszonka powinna byc sypka.

Ciasto:
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i na koncu olej. Wszystko dokladnie zmiksowac. 
Forme o wym. 22x27 cm wysmarowac margaryna i posypac bulka tarta. Wlac ciasto, ulozyc maliny i posypac kruszonka. Wstawic do lekko nagrzanego piekarnika. Piec okolo 40-45 min. w temp. 170-180 stopni. Gdy ciasto wystygnie posypac cukrem pudrem.