środa, 6 lipca 2016

Schab w sosie własnym

Składniki:

9 plastrów schabu
vegeta
pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
2 łyżki mąki
olej


Przygotowanie:

Schab rozbić na cieńsze plastry i przeciąć na pół. 
Posypać vegetą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z dwóch stron, tak żeby były dobrze przypieczone ale nie spalone.
Następnie przełożyć do garnka lub wysokiej patelni, przelać pozostały tłuszcz i wlać 2 szklanki wody. Dusić około 45 minut. Co jakiś czas sprawdzać czy woda się nie wygotowała. Jeżeli tak to dolać.  
Mąkę wymieszać z pół szklanki wody. 
Kotlety wyciągnąć do miski. A do gotującej się wody wlać zaczyn z mąki i energicznie mieszać. 
Doprawić do smaku.