poniedziałek, 4 listopada 2013

Rolada żyrafa

Składniki:


Jasna masa:
1 jajko
1 lyzka cukru
1 lyzka maki pszennej
odrobina proszku do pieczenia


Ciemna masa:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
100 g maki pszennej
niecala lyzeczka proszku do pieczenia
 2 lyzki kakao


Krem:
350 ml smietanki 36 %
fix do smietany
1 i 1/2 lyzki cukru pudru
100 g jagod zasypanych cukrem


Przygotowanie:

Przygotowujemy wzor, ktory mozna sciagnac z internetu. Ukladamy go na blasze i nakladamy na to papier do pieczenia. 

Ciemna masa: Do misku wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na puszysta mase. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkeim do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy na jednolita konsystencje. 


Jasna masa: Jajko ucieramy z cukrem, a nastepnie dodajemy make wymieszana c proszkiem do pieczenia. 


Jasna mase przekladamy do rekawa cukierniczego i wyciskamy wzor na pergaminie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy doslownie 2-3 minuty. 
Ciemne ciasto wylewamy na wzor i delikatnie rozprowadzamy lyzka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy okolo 15-20 minut. 

Wyciagamy ciasto z piekarnika i przewracamy na posypana cukrem pudrem deske. Delikatnie odrywamy papier. Nastepnie przykrywamy czystym papierem do pieczenia i odwracamy. Ciasto rolujemy na walku i odstwawiamy do wystygniecia. 



Krem: Smietanke wlac do miski, miksowac tak dlugo az bedzie sztywna, na koniec dodac fix wymieszany z cukrem pudrem. 


Wystudzona rolade rozwijamy i zdejmujemy papier. Nakladamy smietane i jagody i ponownie rolujemy. Wstawiamy do lodowki na 2 godziny.