niedziela, 12 maja 2013

"Pulpety w sosie koperkowym"

Skladniki na 10 pulpetow

500 g miesa mielonego z indyka
1 cebula
2 lyzki bulki tartej
2 lyzki smietany 18%
4 lyzki maki pszennej
1 jajko 
1 kostka rosolowa
kucharek, pieprz
2 lyzki koperku


Przygotowanie:

Mieso przelozyc do miski. Cebule pokrojona w drobna kostke, jajko i bulke tarta dodac do miesa. Doprawic kucharkiem, pieprzem i dokladnie wymieszac. Uformowac 10 pulpetow i obtoczyc w mace.

2 litry wody zagotowac z kostka rosolowa, wrzucic pulpety i gotowac okolo 15-20 min. 
Smietane dobrze wymieszac z maka i odrobina wody, tak zeby nie bylo grudek. Ugotowane pulpety wyciagnac na talerz, a bulion przecedzic. Do bulionu wlac smietane z maka i energicznie mieszac, dodac koperek, doprawic  i zagotowac. Do gotowego sosu wlozyc pulpety i chwile pogotowac aby pulpety sie zagrzaly.