sobota, 8 kwietnia 2017

Tarta czekoladowa

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
60g cukru pudru
125g masła
2 żółtka


Krem ciemny:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
200g białej czekolady
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru


Krem jasny:
250ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:
200g malin



Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Formę na tarte posmarować masłem i posypać mąką. 
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. 
Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. 
Gdy się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krem ciemny: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. 
Śmietanke i serek mascarpone włożyć do miski i ubić na sztywno. 
Na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwile ubijać. 
Masę śmietanową dodać do wystudzonej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką 
lub mikserem na najniższych obrotach.


Krem jasny: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Na wystudzone ciasto wyłożyć ciemny krem i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się ścięło.
Następnie na ciemny krem wyłożyć jasny i ułożyć maliny. 
Wstawić do lodówki.