środa, 24 lutego 2016

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą i orzechami

Składniki na 24 rogaliki:

1 mały słoik nutelli (230g)
60g orzechów włoskich
2 gotowe płaty ciasta francuskiego
1 jajko
płatki migdałów do posypania rogalików


Przygotowanie:

Orzechy posiekać bardzo drobno lub potłuc tłuczkiem do mięsa. 
Nutellę przełożyć do miski i rozgrzać w kąpieli wodnej żeby zrobiła się rzadsza. 
Następnie do nutelli dodać orzechy i wymieszać. 
Ciasta francuskie lekko rozwałkować żeby wyszedł kwadrat. 
Przeciąć wzdłuż na pół i pociąć na trójkąty. 

Z 1 płata ciasta powinno wyjść 12 trójkątów. 
Na każdy trójkąt nałożyć masę i zwinąć formując rogalika. ( zwijanie zaczynamy od szerszej części ).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć rogaliki. Następnie posmarować rozmąconym jajkiek i posypać pokruszonymi migdałami.

Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15 minut.