niedziela, 2 marca 2014

Kurczak z pieczarkami i mozzarellą w cieście francuskim

Składniki na 2 roladki:


2 płaty ciasta francuskiego
500 g piersi z kurczaka
8 średnich pieczarek
2 średnie cebule
200-300 g tartego sera mozzarella
przyprawa do kurczaka lub kebab gyros
pieprz, kucharek


Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w średnią kostkę, doprawić przyprawą i usmażyć na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, doprawić kucharkiem i pieprzem i usmażyć na odrobinie oleju. 

Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim kurczaka, pieczarki z cebulą i posypać serem. 
Zwinąć roladę, najpierw krótkie brzegi złożyć, a później dłuższe i dokładnie zlepić. 
Roladę złączeniem do dołu ułożyć na folii aluminiowej i nakłuć widelcem lub wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć rolady i piec około 30 minut na złoty kolor.