czwartek, 21 stycznia 2016

Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem

Składniki:

500g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
odrobina imbiru
25g suszonych grzybów mun
600g świeżej mieszanki jarzyn 
( papryka, kukurydza, kiełki, marchewka, czerwona cebula, kapusta włoska )
70 ml sosu sojowy
100 ml sosu słodko-ostrego
400g gotowego makaronu do chińszczyzny


Przygotowanie:

Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie ( 15 min ). Następnie ugotować i oddzedzić. 
Na rozgrzanym oleju wrzucić 2 zgniecione ząbki czosnku oraz imbir. 
Kurczaka pokroić w paseczki i dodać do czosnku i imbiru. Usmażyć, doprawiając sosem sojowym.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kurczaka. Smażyć razem około 5 minut. 
Następnie dodać mieszankę jarzyn i smażyć około 4-5 minut cały czas mieszając. 
Na koniec dodać sos słodko-ostry i smażyć przez 2-3 minuty. 
W miarę potrzeby doprawić sosem sojowym. 

Makaron przygotować wg przepisu i dodać do mieszanki. 
Wszystko dokładnie wymieszać.