czwartek, 21 lutego 2013

"Rozki francuskie z jablkiem i rodzynkami"

Witam :) 
Ciasto... jedno z najlepszych zarówno do słonych przekąsem jak i deserów. Dziś przedstawiam Wam przepis na smaczne rożki. Jeśli ma ktoś ochotę na coś delikatnie słodkiego, polecam :) 
idealne do kawy lub herbaty.

Skladniki:

 1 plat ciasta francuskiego (375 g)
50 g rodzynek
1-2 lyzki cukru (zalezy jakie kto lubi slodkie) ja dalam 1 lyzke
pol lyzeczki cynamonu
3 male jablka
jajko
brazowy cukier do posypania



Jablka obrac i pokroic w mala kostke, dodac rodzynki, cukier, cynamon i dobrze wymieszac.
Ciasto podzielic na 6 kawalkow i na kazdym ulozyc nadzienie jablkowe.  
Zlozyc na pol po przekatnej i zlepic. Zeby ciasto sie lepiej trzymalo mozna docisnac widelcem.
Rozki ulozyc na papierze do pieczenia, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac brazowym cukrem.
Piec okolo 20-30 min w temp. 200-220 stopni.
Rozki powinny miec piekny zloty kolor.


"Kotlety schabowe w platkach kukurydzianych"


Tym razem polski tradycyjny kotlet schabowy, ale nie taki tradycyjny, bo zamiast w bulce tartej to w platkach kukurydzianych. Bardzo dobry, a do tego ta chrupiaca panierka :)


Skladniki:

3 kotlety schabowe wieprzowe ( w zaleznosci ile kto potrzebuje)
1 jajko
50 g platkow kukurydzianych
kucharek, papryka slodka mielona
pieprz, czosnek granulowany





Kotlety rozbijamy i przyprawiamy. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego odrobine mleka. Platki rozgniatamy lekko tluczkiem do miesa i wsypujemy do talerza.
Kazdego schabowego panierujemy najpierw w jajku, pozniej w platkach kukurydzianych.
Smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor.

Podajemy z ziemniaczkami i ogorkiem kiszonym-to oczywiscie tylko moja propozycja.