poniedziałek, 11 stycznia 2016

zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Składniki:

1 kg mięsa mielonego ( jakie kto lubi )
1 kg ziemniaków
200 g żółtego sera
1-2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz
papryka słodka mielona


Sos beszamelowy:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
700 ml mleka
50 g żółtego sera
sól, pieprz
1 jajko


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. A następnie pokroić w plasterki. 
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli. 
Następnie dodać mięso i przyprawić solą, pieprzem i papryką. 
Całość smażyć około 10 minut. 

Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło, następnie dodać mąkę cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Następnie podgrzać mleko i wlać do masła wymieszanego z mąką. Podgrzewać tak długo aż zrobi się jednolita konsystencja.  Następnie zdjąć garnek z ognia, wbić jajko i szybko wymieszać. Na koniec dodać ser i przyprawy. Ponownie wymieszać, żeby ser się rozpuścił. 

Formę żaroodporną smarujemy masłem lub margaryną. Na jej dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, na ziemniaki warstwę mięsa mielone, na mięso wylewamy połowę sosu i posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy ziemniaki, mięso, polewamy sosem i posypujemy resztą sera. 

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni i pieczemy około 30 minut.