niedziela, 7 lutego 2016

Makaron nadziewany mięsem mielonym

Składniki na 2 formy o wymiarach 23x15:

250-300 g grubego makaronu rurki ( u mnie 4 cm )
500 g mięsa mielonego
300g przecieru pomidorowego + 3 łyżki 
2 średnie cebule
masło do posmarowania 
sół, pieprz
200g tartego sera mozzarella
olej do usmażenia cebuli



Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie ( około 5 minut ). 
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. 
Do cebuli dodać mięso mielone i usmażyć. 
Jak mięso się już usmaży dodać 3 łyżki przecieru i smażyć jeszcze około 5 minut. 


Naczynie żaroodporne posmarować masłem. 
Makaron nadziać mięsem mielonym i układać w naczyniu żaroodpornym. 
Przecier wlać do garnka, dodać wody, żeby go trochę rozrzedzić.
Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. 
Makaron polać sosem i posypać serem.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni i zapiekać około 30 minut.