środa, 3 sierpnia 2016

Roladki z kurczaka w sosie własnym

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
mąka
olej


Przygotowanie:

Piersi umyć i pokroić na cienkie plastry, przyprawić przyprawą do kurczaka i zwinąć 
w roladki. 
Następnie obtoczyć w mące.
Owinąć nitką lub "spiąć" wykałaczkami. 
Na rozgrzany olej układać roladki i smażyć z każdej strony na złoty kolor. 
Na głęboką patelnie lub do garnka włożyć usmażone roladki, przelać pozostały tłuszcz i wlać około 3 szklanki wody. Przykryć i dusić około 30 minut. Następnie wyciągnąć roladki z patelni/garnka, dolać wody tak żeby sos przykrywał roladki. 
Do kubka wlać pół szklanki zimnej wody, wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać. 
Następnie zagęścić sos energicznie mieszająć, żeby nie powstały grudki.
Z roladek usunąć nitki/wykałaczki, przełożyć roladki do sosu i gotować około 5-10 minut.