niedziela, 12 marca 2017

Sernik z białą czekoladą i owocami

Składniki:

Kruche ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
62,5 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
pół łyżki kakao


Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka ( użyłam z piątnicy )
200 g śmietanki 30%
100 g białej czekolady
1 szklanka cukru
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej


Dodatkowo:
150 g malin
200 g borówek
2 łyżki galaretki owoce leśne+1/4 szklanki wrzącej wody



Przygotowanie:

Kruche ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść. 
Włożyć do zamrażalnika na pół godziny. 


Masa serowa: Śmietankę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzać aż czekolada się rozpuści. Uważać żeby śmietanka się nie zagotowała. Odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ser cały czas ucierając. 
Dodać przesianą mąkę, a na koniec wlać śmietankę z czekoladą. 

Formę o średnicy 23,5cm posmarować masłem i posypać mąką. 
Na dno formy zetrzeć ciasto i lekko je wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Na wystudzone ciasto ułożyć po kilka sztuk malin i borówek.
Następnie wylać masę serowa. 

Do foremki lub naczynia żaroodpornego nalać wrzątku i wstawić na sam dół piekarnika.
Wyżej wstawić foremkę z sernikiem.
Piec około 60 minut w temp. 160-170 stopni.

Po upieczeniu sernik zostawić no godzinę w piekarniku.
Następnie wyciągnąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

2 łyżki galaretki rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. 
Owoce poukładać na wierzchu sernika i posmarować tężejącą galaretką.
Wstwić sernik do lodówki.