poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka piaskowa

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

4 jajka
2 szklanki mąki 
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
3/4 kostki margaryny
1,5 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka


Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną i przestudzoną margarynę i ponownie zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać olej i wymieszać do całkowitego połączenia składników. Do 1/3 ciasta dodać kakao i pół szklanki mleka i dobrze wymieszać. 

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać jedną część jasnego ciasta, na to wylać ciemną masę i ponownie jasną. 

Piec w temp. 180 stopni około 40-45 minut

Gdy babka wystygnie polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 






Kaczka faszerowana

Składniki:

Kaczka około 2 kg
750 g mięsa wieprzowego ( zmielonego )
200 g wątróbki drobiowej
2 czerstwe piętki z chleba lub 2 kajzerki
szklanka mleka
2 cebule
2 jajka
majeranek, sól
pieprz, 2 ząbki czosnku
olej

Przygotowanie:

Kaczkę należy wyluzować z kości, pozostawiając tylko kości w pałkach. W miseczce wymieszać olej z majerankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć tym kaczkę i najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Wątróbkę pokroić w bardzo drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski, dodać wątróbkę, jajka, namoczony w mleku i odciśnięty chleb, wystudzoną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić farszem kaczkę, którą następnie należy zaszyć. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego lub do rękawa. Piec około 2,5 - 3 godziny. Po 30 minutach od włożenia kaczki do piekarnika zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni. 
Kaczkę kroić po całkowitym wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień.