sobota, 7 grudnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

Składniki:

850 g obranych ziemniaków
450 g kiełbasy ( u mnie toruńska )
1 duża cebula
400 ml śmietany 18%
130 g sera żółtego ( u mnie gouda )
1 jajko
kucharek
pieprz
majeranek
papryka ostra
pietruszka do posypania
olej



Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Następnie pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm. Cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki i usmażyć na odrobinie oleju. 

Śmietanę przełożyć do miski, dodać 30 g startego sera, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryna i układać warstwami: ziemniaki, kiełbasa z cebula, 50 g sera i zalać 1/3 sosu. Następnie znowu ziemniaki, kiełbasa z cebula i wszystko zalać sosem, posypać serem żółtym i natka pietruszki. 

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temp. 170-180 stopni.