sobota, 28 lutego 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami i kremem

Skladniki na formę 35x25 cm:

  Ciasto:
 3 szklanki startej marchewki
  8 jajek
  3 szklanki mąki pszennej
  2 szklanki cukru
  2 szklanki oleju
  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  2 łyżeczki cynamonu
  2 łyżki cukru waniliowego ( dałam własny domowej roboty )
1-2  szklanki orzechów włoskich
Krem:
250 ml smietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego ( dałam domowy, własnej roboty )
Przygotowanie:
Ciasto: Orzechy pokroić na drobne kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać olej, nie przestając miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Miksować do całkowitego połączenia składników.  Następnie dodać cynamon, marchewkę i orzechy. Wymieszać wszystko łyżką.
Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Piec około 60 minut. 


Krem: Śmietankę wlać do miski, włożyć serek i zmiksować na puszysty krem ( około 3 minuty ).
 Pod koniec ubijania dodać cukier puder i miksować jeszcze ze 2 minuty

Gdy ciasto wystygnie przeciąć je na pół. Jeden placek wlozyc spowrotem do formy. Nałożyć na niego krem i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.