wtorek, 13 stycznia 2015

Roladki z kurczaka nadziewane cukinią i puszystym serkiem

Składniki na 4 roladki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
150 g cukinii
serek puszysty typu almette ( u mnie z piątnicy )
masło do usmażenia cukinii ( nie konieczne, może być olej )
olej do usmażenia roladek
jajko
bułka tarta
przyprawy ( czosnek granulowany, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka )


Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić w malutką kostkę. Usmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Odsączyć na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie przeciąć wzdłuż i rozbić lekko tłuczkiem, tak żeby nie zrobić dziur w mięsie.  
2 łyżki serka przełożyć do miski, dodać czosnek, paprykę, majeranek, sól i wymieszać. 
Na każdy kawałek mięsa nałożyć łyżeczkę serka i rozsmarować na całej powierzchni. Następnie ułożyć cukinie i ciasno zwinąć. Posypać przyprawą do kurczaka. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.