czwartek, 23 maja 2013

"Pleśniak"

Skladniki:

200g masla lub margaryny
4 duze jajka (osobno bialka i zoltka)
3 szklanki maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki +2 lyzki drobnego cukru
szczypta soli
2 lyzki kakao
sloik gestego dzemu (najlepiej z kwasnych owocow)


Przygotowanie:

Zimne maslo posiekac z maka i proszkiem, 2 lyzkami cukru i 4 zoltkami. Szybko zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesc, jedna z nich zagniesc z kakao, uformowac 3 kule i wlozyc do zamrazalnika do stwardnienia. Bialka ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2/3 szklanki cukru. Blache o wym. 28x22 cm posmarowac margaryna i posypac bulka tarta luz wylozyc papierem do pieczenia. Schlodzone jasne ciasto zetrzec na tarce na dno formy, posmarowac dzemem, na to zetrzec ciemna czesc ciasta i ulozyc na niej piane z bialek, na wierzch zetrzec ostatnia jasna czesc ciasta. 
Piec w temp. 180 stopni okolo 40-50 minut