czwartek, 7 marca 2013

"Makowiec zawijany"

Skladniki:

250 g maki 
65 g masla
75 g cukru
25 g swiezych drozdzy
2 zoltka
pol szkl. mleka
gotowa masa makowa okolo 300g





Przygotowanie:

Drozdze rozpuscic w latnim mleku, dodac lyzke maki i pol lyzki cukru. Dobrze wymieszac i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia zaczynu. 
Zoltka utrzec z cukrem, dodac make i zaczyn drozdzowy. 
Dobrze wyrobic ciasto, az zacznie odchodzic od reki. 
Jezeli ciasto klei sie podsypac maka.
Na koniec wlac przestudzone maslo i jeszcze chwile wyrabiac. 
Ciasto przelozyc do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na okolo godziny.

Gdy ciasto ladnie wyrosnie rozwalkowac je na prostokat o wymiarach 30x25 cm. 
Nalozyc mase makowa i zwinac w rolade, boki zakleic. 

Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 40-50 min. w temp. 160-170 stopni. 

Ciasto mozna polac lukrem, ja przed pieczeniem posypalam tylko platkami migdalowymi