niedziela, 18 października 2015

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka ( 1 kg )
ser mozzarella w plastrach ( 6 plastrów )
przyprawa do kurczaka
2 płaty ciasta francuskiego
natka pietruszki
1 jajko



Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Naciąć wzdłuż i do każdej piersi włożyć ser i natkę pietruszki.
Posypać z dwóch stron przyprawą do kurczaka. 
Ciasto francuskie przeciąć na pół i na każdy kawałek ułożyć pierś. 
Wystające boki ciasta francuskiego ponacinać nożem, tak żeby zrobić warkocz. 
Piersi zawinąć ciastem francuskim.  Jajko rozmącić i posmarować nim górę ciasta. 
Posypać majerankiem i słodką papryką. 
Piersi ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 40 minut.