niedziela, 11 października 2015

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

Składniki na 18-20 pierożków:

600 g piersi z kurczaka
450 g pieczarek
1 średnia cebula
przyprawa do kurczaka
vegeta, pieprz
2 opakowania ciasta francuskiego 
3-4 łyżki oleju
1 jajko
majeranek


Przygotowanie:

Kurczaka i pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Kurczaka doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na 2-3 łyżkach oleju. 
Pieczarki doprawić vegetą i pieprzem i usmażyć na 1 łyżce oleju. 
Gdy kurczak i pieczarki przestygną połączyć ze sobą i dodać mozzarellę. Wymieszać do połączenia składników. 
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka ( ja je troszkę rozwałkowałam, bo dla mnie ciasto było za grube ).
Na środek nałożyć farsz, zlepić pieroga i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Jajko rozmącić widelcem i posmarować pierogi, następnie posypać majerankiem.
Piekarnik nagrzać do 160-170 stopni i piec około 15 minut, do zrumienienia ciasta. 



Domowa wędlina-pieczona wołowina

Składniki:

1,2 kg wołowiny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2-3 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, dodać olej i nasmarować mieszanką mięso. 
Czosnek rozgnieść nożem i ułożyć na mięsie. 
Następnie szczelnie zapakować w folię aluminiową i włożyć najlepiej na całą noc 
(około 12h) do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanki ( nie ściągając folii ) i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 2 godzin. 
Gdy mięso będzie już upieczone, odstawić do wystudzenia, a następnie ściągnąć folię.