środa, 2 października 2013

"Tarta z mascarpone i brzoskwiniami"

Składniki:

Ciasto:
250 g maki pszennej
60 g cukru pudru
125 g margaryny
2 żółtka


Krem:
500 g serka mascarpone
3 żółtka
2 łyżki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń ( 420 g )



Przygotowanie:

Ciasto: Make posiekać z margaryna, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Formę posmarować margaryna, ciasto rozwałkować na wielkość formy i wylepić dobrze cala formę, łącznie z bokami. Całość nakłuć widelcem. 
Piec w temp. 180 stopni około 20-30 minut do lekkiego zrumienienia. 


Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać letnia żelatynę i ponownie wymieszać. 


Na wystudzone ciasto nałożyć krem, wyrównać. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. 
Wstawić do lodówki. 

Tarte można posypać starta czekolada, ja nie miałam to posypałam kakao.