czwartek, 26 września 2013

"Muffinki kawowe z gorzka czekolada"

Składniki na 12 sztuk:

1 i 1/2 szklanki maki pszennej 
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady




Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuścić kawę. Gdy przestygnie dodać olej.  W drugiej misce wymieszać make, proszek do pieczenia i cukier. Następnie suche składniki przełożyć do mokrych i dobrze zmiksować. 
Czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do masy, wymieszać łyżką. 

Do formy na muffinki włożyć papilotki i napełnić je do 3/4 wysokości. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz