niedziela, 6 października 2013

"Sernik zebra"

Składniki:


1 kg sera ( użyłam gotowego z wiaderka łowicki ) 
200 g masła
6 jajek
220 g cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
3 łyżki drobnej bułki tartej
1 łyżka kakao 


Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. 
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy i zmiksować  Następnie dokładamy budyń i bułkę tarta.  Po utarciu dodajemy ser i miksujemy na najniższych obrotach. Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.  Masę dzielimy na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. 

Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy maka.  Następnie nakładamy masę- na środek formy wlewamy 2 łyżki ciemnej masy, na ciemna masę 2 łyżki jasnej masy, na jasna ciemna i tak aż masa się skończy. 

Ciasto pieczemy w temp. 140-150 stopni około 80-100 minut





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz