piątek, 14 listopada 2014

Babka ajerkoniakowa

Składniki:

125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
200 ml ajerkoniaku
200 ml oleju


Dodatkowo:

Cukier puder do posypania babki



Przygotowanie:


Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Następnie dodać cukier puder, jajka, olej i ajerkoniak. 
Utrzeć wszystko na jednolitą masę. 
Formę na babkę posmarować margaryną i posypać mąką. 
Przelać ciasto do formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni) i piec około 60 minut. 

Gdy babka się upiecze wyjąc z piekarnika, odczekać aż przestygnie i przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem. 













2 komentarze:

  1. robiłam taką w zeszłym roku na święta wielkanocne jest świetna w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, taka pulchniutka :)

    OdpowiedzUsuń