środa, 11 lutego 2015

Faworki ( chrust )

Składniki:

3 szklanki maki pszennej
3 łyżki masła
1 łyżka octu
około 3 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto jak na makaron ( gdy będzie się kleić podsypać maka, a gdy będzie za suche dodać śmietany )
Włożyć na pol godziny do zamrażalnika.
Rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski grubości około 3 cm, kolejno na prostokąty około 8 cm i każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przełożyć jeden koniec. 

Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
Wyciągnąć na ręcznik papierowy żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz