wtorek, 17 marca 2015

Zielone kotlety jaglane

Składniki na 12 kotletów:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 brokuł
1 jajko
4 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
pieprz, sól
olej do smażenia ( ja użyłam masło klarowane )


Przygotowanie:

Kaszę wsypać na sitko i opłukać gorącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 
Ugotowaną kasze przełożyć do miski. Brokuła rozgnieść widelcem lub zmiksować. 
Do kaszy dodać zmiksowanego brokuła, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia składników. Następnie formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. 
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. 





2 komentarze:

  1. wyglada smacznie...lubie kasze jaglana i napewno zrobie takie kotleciki...dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń